Woningbouw

Wat is de opgave? Ook in Zuid-Holland Zuid hebben we te maken met een woningtekort. Er moet de komende jaren flink gebouwd en getransformeerd worden om extra woningen te realiseren. Naast de kwantiteit is met name de kwaliteit van de woonomgeving belangrijk. Dit staat in de omgevingsvisies, die gemeenten in Zuid-Holland Zuid hebben opgesteld. Bouwen op sommige locaties is een uitdaging. Zo moet er soms gebouwd worden naast een snelweg, spoor of op plekken die gevoelig zijn voor overstromingen. Deze plekken kunnen risico's met zich meebrengen. Een nieuwe woonwijk zorgt ook voor extra verkeer. Dit heeft invloed op de geluid- en de luchtkwaliteit van omliggende bestaande woongebieden. Dit kan spanning opleveren in oudere wijken, waar een mindere omgevingskwaliteit en kwetsbare bewoners samenkomen.

Wat kunnen wij voor u betekenen? We denken mee en adviseren over geschikte (veilige en gezonde) woningbouwlocaties:

  • Wat zijn de meest veilige locaties?
  • Waar is de milieubelasting het laagst?
  • Welke locaties bieden de beste mogelijkheden voor ontsluiting voor openbaar vervoer en langzaam verkeer (wandelen en fietsen), natuurontwikkeling en opwekking of gebruik van duurzame energie?

Hoe doen wij dit? We hebben verschillende onderzoeksmethoden, zodat we kunnen zien waar de beste kansen liggen. Zoals een omgevingsscan, 3D-ondergrondscan, risicoanalyses, geluid- en stikstofberekeningen, bodemonderzoeken en veiligheidsberekeningen.

We adviseren over kansen en belemmeringen. Bijvoorbeeld wat kan je doen aan hoge geluidsbelasting, luchtkwaliteit, natuurontwikkeling, natuur-inclusief bouwen, biodiversiteit, waterberging, wateropvang, energieopwekking en gezondheidsbevordering.