Klimaatverandering

Wat is de opgave? Binnen de klimaatveranderingen zijn twee opgaven:

De energietransitie: op naar een systeem gebaseerd op hernieuwbare energiebronnen Dit is nodig om de uitstoot van CO2 te verminderen. Zo gaan we de opwarming tegen en zijn we minder afhankelijk van brandstoffen uit het buitenland. In 2050 moeten we een energieneutrale regio zijn. De Hoeksche Waard heeft de lat hoger gelegd; energieneutraal in 2040.

Klimaatadaptatie: voorbereiding op de klimaatveranderingen De gevolgen van hittegolven, klimaatbuien en de stijging van de zeespiegel zijn groot. In 2050 willen we een klimaatadaptieve en waterrobuuste regio zijn. Best een opgave in een laaggelegen regio met veel stedelijk gebied en bedrijvigheid, waar bovendien de bodem zakt.

Wat kunnen wij voor u betekenen? Energietransitie We denken met u mee en adviseren over het gebruik/plaatsen van de nieuwe energiebronnen in de omgeving. Ook controleren we of bedrijven voldoen aan de energiewetgeving. We motiveren bedrijven om hier bovenop extra maatregelen te nemen.

Hoe doen wij dit? We doen dit met inspirerende voorbeelden uit de praktijk, het uitvoeren van energiescans en voorlichtingsbijeenkomsten. Onze deskundige adviseurs en toezichthouders denken binnen de Regionale Energie Strategie en bij ruimtelijke ontwikkelingen mee over de effecten op de omgeving en over kansen en belemmeringen. We controleren ook of deze effecten voldoen aan de regels en het beleid van de gemeenten. Is dat niet het geval? Dan denken wij mee over een oplossing. Klimaatadaptatie We denken met de gemeente mee en adviseren daar waar kan. Zo kunnen wij meedenken over bijvoorbeeld het vergroenen van plangebieden, natuurinclusief bouwen en schuilmogelijkheden bij een overstroming. We nemen hierbij ook de mogelijkheden van de ondergrond (3D ordening) mee. Storm, hoogwater of langdurige droogte vraagt een goede voorbereiding van de uitvoeringsdiensten en gemeenten. We helpen de gemeenten ook bij het uitvoeren van risicodialogen.

Hoe doen wij dit? Per gemeente bepalen we hoeveel kwetsbare en vitale functies zoals beweegbare bruggen en kwetsbare objecten van telecom en Prorail aanwezig zijn. We gaan ook in gesprek met partners. We hebben zicht op de gevolgen van een mogelijke overstroming en hebben evacuatiestrategieën en de crisisorganisatie hierop voorbereid. Met hitteplannen zorgen we ervoor dat de meest kwetsbare bewoners beschermd zijn.